Истражување: За 60% од занимањата нема да бараат универзитетска диплома до 2030 година

46

Сè повеќе и повеќе компании повеќе не бараат диплома од факултет, обезбедувајќи нови можности за луѓето кои не сакаат да одат на колеџ да најдат конкурентни, високо платени работни места.

Според неодамнешното истражување на ZipRecruiter, бројот на работни места за кои е потребен кој било степен освен диплома за средно образование, постојано се намалува од почетокот на пандемијата „Ковид-19“.

До 2030 година, Бирото за статистика на трудот предвидува дека околу 60 отсто од сите нови работни места во економијата ќе бидат во занимања за кои не е потребна диплома, известува CNBC Make It, пренесува BizLife.

За да ги пронајдат индустриите каде што можностите за кандидати кои не се дипломирани се зголемуваат најмногу, истражувачите на LinkedIn анализираа милиони профили на членови и опис на работни места споделени на платформата помеѓу 2021 и 2023 година. има диплома за вонреден или завршен стаж за обука за работа.

Ова се најбрзо растечките работни места за луѓе без диплома, според LinkedIn:

Консалтинг
Позиции: советник за клиенти, деловен консултант, консултант за решенија

Маркетинг
Позиции: Менаџер за социјални медиуми, специјалист за маркетинг, маркетинг координатор

Истражување
Позиции: Лабораториски техничар, деловен аналитичар, медицински лабораториски техничар

Човечки ресурси
Позиции: специјалист за човечки ресурси, асистент за човечки ресурси

Медиуми и комуникации
Позиции: писател, асистент за продукција, уредник, менаџер на продукција

Некои од овие работни места нудат шестцифрени плати: менаџерите за производство може да очекуваат да заработуваат најмалку 106.000 долари годишно, додека консултантите за решенија обично заработуваат најмногу, помеѓу 113.000 и 167.000 долари, според ZipRecruiter.

Регрутирањето за консултантски улоги бележи значителен раст во вработувањето кандидати без диплома во последниве години, зголемување за 34 проценти помеѓу 2021 и 2022 година, пренесува Инвеститор.ме.

„Луѓето ќе слушнат „консултации“ и веднаш ќе замислат работа во голема консултантска фирма, но има многу можности за хонорарци и договори каде што можете да ги искористите своите вештини или експертиза во одредена област, како што е продажбата, на пример да советувате компании или клиент на одреден проект. Не ви е потребна диплома за да го направите тоа“, рече Ендрју Симан, виш уредник за работни места и развој на кариера во LinkedIn News.

Слично на тоа, повеќе компании го преиспитуваат начинот на кој вработуваат за улоги за човечки ресурси, давајќи приоритет на меките вештини како комуникација и лидерство пред образовното потекло на кандидатот, додаде Симан.

„Има толку многу вредно животно искуство што едно лице може да го донесе на работа во човечки ресурси, а сè повеќе компании нудат програми за обука и сертификација за да ги пополнат сите празнини во вештините. На пример, на почетокот на пандемијата, видовме многу луѓе на LinkedIn кои одеднаш не можеа да ја завршат својата работа, како шанкерите и луѓето кои работеа во угостителската индустрија, се свртеа кон улогите за човечки ресурси бидејќи веќе ги имаа вештините што ги потребни за напредување на вакви работни места“, истакна тој.