Италија има најсилен раст во ЕУ, но нејзините основи не се здрави

21

Инфлацијата во Италија забрза во март, но со побавно темпо од очекуваното, покажаа во петокот прелиминарните податоци на заводот за статистика ИСТАТ.

Потрошувачките цени се зголемија за 1,3% во март по растот од 0,8% во февруари. Сепак, ова беше малку под 1,5% што се очекуваше во истражувањето на „Bloomberg“.

На месечно ниво, индексот на потрошувачките цени бележи пораст од 0,1% наспроти прогнозата од 0,2%.

Базичната инфлација, која ги исклучува цените на енергијата и непреработената храна, маргинално забрза на 2,4% од 2,3% еден месец порано.

Според податоците, регулираните цени на енергетските производи се намалуваат со побавна стапка од 13,8%, а нерегулираните за 10,3%.

Инфлацијата, според Хармонизираниот индекс на потрошувачките цени (HICP), во март достигна 1,3% на годишно ниво, што е повеќе од темпото од 0,8% во февруари.

На месечна основа, „HICP“ порасна за 1,2%, откако остана непроменет претходниот месец.

Малку порано  стана јасно дека инфлацијата во Франција се олади на под 3% за прв пат во последните 2 и пол години. Потрошувачките цени во втората по големина економија во еврозоната се зголемија за 2,4% во март во однос на претходната година, откако пораснаа за 3,2% во февруари.