Италија продава 12,5% од акциите во банката Monte dei Paschi di Siena

10

Италија продава околу 12,5% од Banca Monte dei Paschi di Siena SpA за најмалку 653 милиони евра (708 милиони долари) како дел од планот на владата на Џорџа Мелони да излезе сопствеништво од заемодавачот.
Италија започна со пласман на околу 157,5 милиони акции преку забрзано книговодство, оставајќи ја владата со удел од 26,7% по продажбата.

Банката за прв пат беше спасена пред петнаесет години поради лоши заеми и деривати. Државата се обврза да го продаде целиот свој удел до крајот на оваа година.