Италија: Властите под притисок на активисти го запреа проширувањето на полигонот на Порше

18

Под притисок на протестите на еколошките активисти, италијанските власти го запреа проширувањето на полигонот на производителот на спортски возила Порше во Пуља.
Порше има намера да инвестира околу 450 милиони евра во проширувањето на полигонот, а активистите предупредија дека проектот ќе опфати огромна површина и ќе опфати расчистување на површините под шумата.

Собрани се околу 40.000 потписи за петиција со која се бара стопирање на тој план, пренесува Хина, што го направи претседателот на тој регион Микеле Емилијано оваа недела.

„Регионот повторно покажува дека сака да го усогласи јавниот интерес на кој се заснова имплементацијата на проектот со заштитата на животната средина“, рече Емилијано.

Во договор со Министерството за животна средина во Рим, Пуља одлучи да преиспита одредени аспекти од процедурата за издавање дозвола.

Порше ја забележа таа одлука, потврди портпаролот на компанијата, но и додаде дека нивните цели не се променети.