Италијанската мафија сè повеќе посегнува по биткоинот

44

Сè почесто дигиталните валути стануваат тема и за организирани криминални групи. На пример, италијанската мафија се повеќе користи криптовалути за својот илегален бизнис.

“Сите криминални организации, вклучително и оние од типот на мафија, имаат интерес да ги користат овие алатки за нивниот бизнис“, рече шефот на италијанската антимафијашка полиција ДИА, во интервју за ДПА.

ДИА го истражува организираниот криминал во Италија. Поради лична безбедност, комесарот не сакал да биде означен со неговото име и позиција.

Мафијата навлегува во финансискиот свет поради овој технолошки развој, објаснува комесарот во неговата канцеларија во предградието на Рим, полна со документи. Трансакциите со криптовалути се брзи и нудат сигурност и еден вид анонимност – предности што, се разбира, се корисни за нелегален бизнис. Затоа, не е лесно да се најдат оние што стојат зад трговијата.

Мафијашките организации како што е калабриската Ндрангета, на пример, користат криптовалути за трговија со картели од Латинска Америка, според најновиот извештај до парламентот во првата половина на 2020 година. Ндрангета е главно активна во бизнисот со кокаин и користи дигитални пари за обработка на плаќањата со колумбиски добавувачи.

Во извештајот се наведува: “Се чини дека и мафијата обрнува внимание на сајбер криминалот и можностите во светот на “темниот интернет“, кои е тешко да се контролираат со цел да се инјектираат огромни текови на економски ресурси во контекст на целосна незаконитост“.

Со поедноставен јазик, ова значи: мафијата префрла огромни суми пари во скриените агли на Интернетот, таканаречениот Dark Web. Таму, плаќањата се вршат главно во дигитални валути. Така, мафијата може да пере пари или да ги подмири сметките незабележано.

И покрај анонимноста и глобалната поврзаност, сепак постојат успешни полициски операции. Според полугодишниот извештај на ДИА, во последните години полицијата ги зајакнала своите истражни единици на Интернет. Во потрагата се вклучени и финансиската полиција и карабинери, на пример.

И во Германија, криптовалутите веќе се дел од светот на криминалот.

“Употребата на крипто валути за плаќање преку Интернет во контекст на злосторства, во областа на одговорност на царинската управа, е значително зголемена“, објаснува Генералниот директорат за царина во Бон.

Според истражителите, во повеќето случаи, криминалците користат биткоини и Монеро.