Извештај: Volkswagen ќе ја престигне Tesla во продажбата на електрични возила во 2024 година

19

Volkswagen има намера еден ден да продаде повеќе електрични автомобили од Tesla. Тоа би можело да се случи во 2024 година, според новиот извештај на Bloomberg Intelligence. Во текот на следните неколку години, двата производители на автомобили ќе се натпреваруваат за лидерство во продажбата на електрични возила.

Под капата на Volkswagen се десет различни марки од Volkswagen Group, така што компанијата може да понуди широк спектар на електрични модели на пазарите ширум светот како што се Audi e-Tron, компактниот теренец Volkswagen ID.3 и ID.4 и Porsche Taycan. Од друга страна, ограничениот опсег на модели на Tesla ја остава компанијата особено ранлива на опсегот на понуди и цени на Volkswagen.

Пазарите како Кина и Европа ќе бидат особено важни за преземање на водството во електричните возила во следните неколку години.

Според извештајот, до 2025 година, електричните автомобили се очекува да сочинуваат 25% од вкупната продажба на автомобили во Кина и 20% во Европа.

Volkswagen има многу фабрики низ Европа и веќе води пред Tesla во продажбата на електрични автомобили таму.

Во Кина, сепак, Volkswagen во моментов е далеку зад Tesla во продажбата на електрични возила, со само 3,5% од пазарот на електрични возила, според податоците од минатата година. Tesla учествува со 13% од продажбата на електрични автомобили во Кина во 2021 година. Севкупно, продажбата на електрични модели претставува само 11% од вкупната продажба на автомобили во Кина досега.

Аналитичарите на Bloomberg Intelligence очекуваа дека Volkswagen би можел да ја престигне Tesla во 2023 година ширум светот. Притисокот на Tesla да отвори нови фабрики во Тексас и Германија го одложува тој датум.

Ако Volkswagen ја замени Tesla на второто место на глобално ниво во 2024 година, двата производители на автомобили ќе го задржат водството пред сите други производители на автомобили, секој продавајќи повеќе од 2 милиони електрични возила оваа година, според Bloomberg Intelligence.

Кинескиот BYD се очекува да биде трет по големина, продавајќи еден милион електрични возила во 2024 година.