Извозот на овој метал лани надмина 295 милијарди долари

54
Golden foil texture, shiny wrapping paper decoration element

Извозот на златото минатата година достигна вредност од 295,4 милијарди долари или 3,2% помалку во однос на 2018-та година, покажуваат податоците на World’s top exports.

Најголем извозник во светот е Швајцарија од 21% од вкупниот извоз или 62 милијарди долари.

Меѓу петте најголеми извозници на злато во светот лани беа и: Хонгконг (25,2 милијарди долари), Велика Британија (23,3 милијарди долари), Обединети Арапски Емирати (17,7 милијарди долари) и САД (17,2 милијарди долари).

Фото: Freepik