Извозот на Турција во ОАЕ достигна речиси 2,5 милијарди долари

19

Извозот на Турција во Обединетите Арапски Емирати достигна 2,46 милијарди долари во првите седум месеци од оваа година.

Односите меѓу двете земји продолжуваат да добиваат на интензитет со нова комерцијална и економска соработка во изминатите две години, јавува Anadolu Agency.

Интензивните дипломатски односи меѓу двете земји, иницирани за зајакнување на односите во сите области, особено по пандемијата Ковид-19, ги зајакнаа и трговските врски.

За време на посетата на претседателот Реџеп Тајип Ердоган на ОАЕ минатиот месец, беа потпишани договори во вредност од 50,7 милијарди долари.

Во рамките на овие договори беше одлучено да се зајакне постоечката соработка со ОАЕ на полето на енергија, транспорт, инфраструктура, логистика, е-трговија, финансии, здравје, храна, туризам, недвижности, градежништво, одбранбени производи, вештачка интелигенција и напредни технологии.

Според собранието на турските извозници (ТИМ), извозот на Турција во ОАЕ скокнал за 30,9 отсто во првите седум месеци од оваа година на годишно ниво на 2,46 милијарди долари.

Во овој период, секторот накит оствари најголем извоз во ОАЕ, со вкупна вредност од 971,3 милиони долари, потоа хемиски супстанции и производи со 156,9 милиони долари, електрична енергија и електроника со 123,7 милиони долари, житарки, пулсира, маслодајни семиња и производи. со 107,5 милиони долари и аквакултура и животински производи со 100,6 милиони долари.