Извршен директор на Mazda: Не ги принудувајте потрошувачите да купуваат електрични возила

189

Главниот извршен директор на европската филијала на Mazda, Мартијн тен Бринк, ги критикуваше политичарите дека ги принудувале производителите на автомобили да продаваат само електрични возила и игнорираат други потенцијални погонски единици со нулта емисија.
„Корпоративниот одговор е дека ќе бидеме подготвени за какви било закони што ќе бидат во сила“, рече десет Бринк за Top Gear како одговор на забраната за продажба на нови автомобили со мотори со внатрешно согорување од 2035 година.

„Но, мене лично ми е екстремно тешко да го разберам, не затоа што не сакам електрични возила, туку она што го сметам за срамно е што се одлучивме за технологијата, а најчесто најмногу иновации доаѓаат кога ќе поставиш цел, но не кога им кажувате на инженерите и програмерите како да стигнат таму“, додаде тој.

„Имам проблем со тоа што политичарите одлучија како да стигнат таму и дека решението е само во електричните автомобили. Дали само ќе фрлите сè друго? Дури и она што сè уште не знаете дека постои? Мислам дека е срам за политичарите. Тоа не е нивна работа. Нивната работа е да бараат иднина со нула емисии, но како да стигнете до таму треба да се потпрете на претприемништвото и креативноста“, рече Бринк.

Како споредба, тој ја повлече дискусијата за стандардните USB-C полначи за мобилни телефони. „Сега кога е одлучено дека сите треба да користиме USB-C полнач, тоа е во суштина крајот на креативноста околу поврзувањето. Да, среќен сум што нема да имаме отпад од кабли, но замислете со какви други идеи би можеле да дојдат од луѓето“, смета тој.