Извршниот директор на Сауди Арамко е новиот член на управниот одбор на BlackRock

105

BlackRock објави дека Амин Насер, извршен директор на Сауди Арамко, најголемата светска нафтена компанија, се приклучува на BlackRock.

Најголемата светска инвестициска компанија рече дека овој потег го одразува акцентот на компанијата на Блискиот Исток како дел од нејзината долгорочна стратегија.

Минатата година, BlackRock управуваше со средства на клиенти чија вредност надмина 8 трилиони долари.

„Истакнатата кариера на Амин во Aramco, која опфаќа повеќе од четири децении, му дава единствена перспектива за многу од клучните прашања со кои се соочуваат нашата фирма и нашите клиенти“, рече Лари Финк, претседател и главен извршен директор на BlackRock.

„Неговото лидерско искуство, разбирањето на глобалната енергетска индустрија и двигателите на промената кон економија со ниска потрошувачка на јаглерод, како и неговото знаење за Блискиот Исток, значително ќе придонесат за дијалогот на одборот на BlackRock“, додаде Финк.

Насер е на врвот на Aramco од 2015 година. Тој го надгледуваше јавното котирање на нафтената компанија во 2019 година, а две години подоцна Aramco го објави својот предлог да постигне нето нула емисии на гас до 2050 година.