Jaguar цели на американски милионери

83

Jaguar во иднина ќе ги таргетира богатите американски купувачи, а тоа ќе го прави со поларизирачки дизајн.

Во Jaguar, тие сакаат да го повторат успехот од 1990-тите, особено во Северна Америка, кога нивните автомобили беа поскапи и насочени кон побогата популација од марката во претходните години.

„Само во САД има 20 милиони милионери“, рече новиот извршен директор на компанијата, Адријан Мардел, Auto News Europe. „Значи, помал волумен, повисока цена, тоа е апсолутно вистинската позиција за Jaguar денес.

Но, извршните директори на JLR признаа дека стратегијата за зголемување на обемот во изминатите две децении, прво под Ford, а потоа и Tata, значеше дека изгубила контакт со богатата заедница за купување автомобили. Додека Мардел дипломатски призна дека „разумно е да се претпостави дека е потребно многу работа за да се изгради пазарен капитал“, шефот за дизајн Гери Мекговерн беше поискрен во својата проценка за потребата од „бестрашен“ дизајн дизајниран да ги шокира и повторно да ги ангажира богатите.

„Она за што нема да се грижиме е дека сите не сакаат, бидејќи тоа е бакнежот на смртта“, ја цитира Auto News Europe неговата изјава за поларизирачкиот нов дизајн.

Новите Jaguar ќе бидат „бујни, бестрашни и зачудувачки“, вели Мекговерн.

Подоцна оваа година, Jaguar ќе го открие првото од трите нови целосно електрични возила, GT со четири врати со автономија до 700 km, кој ќе пристигне во салоните во 2025 година по цена од околу 125.000 долари. Ќе следат уште две електрични возила (најверојатно кросовери), двете изградени на новата платформа JEA (Jaguar Electric Architecture).

Обемот ќе биде околу 50.000 автомобили годишно за целиот опсег. Сите автомобили ќе бидат изградени во нов наменски објект во производниот погон на JLR во Solihull.

Инвестицијата во препородениот Јагуар изнесува околу 2,25 милијарди фунти, што го потврди и финансискиот директор на JLR Ричард Молине, пренесува „AutoBlog“.

Тој додаде дека вкупната инвестиција на JLR ќе биде 15 милијарди фунти во текот на следните пет години, и бидејќи се очекува Jaguar да учествува со околу 15 отсто од идните продажби на JLR, „инвестицијата е пропорционална“ со тоа, што резултира со бројка од 2,25 фунти милијарди фунти.