Јапонската економија порасна за 1,5 отсто од април до јуни

40

Според прелиминарните податоци, јапонската економија пораснала за 1,5 отсто во вториот квартал, од април до јуни, во однос на претходниот квартал, објави денеска Кабинетот на Јапонија – CAO.

Јапонската економија го забрза растот од 0,9 отсто во првиот квартал, многу над очекувањата на пазарот, кои предвидуваа квартален раст на БДП од април до јуни од 0,8 отсто.
Ова е најголемиот квартален раст на јапонската економија од последниот квартал на 2020 година, поттикнат од кварталниот пораст на извозот од 3,2 отсто.

Приватната потрошувачка, која сочинува повеќе од половина од економијата, падна за 0,5 отсто по растот во претходните два квартали.
Јапонскиот БДП порасна за 1,1 отсто минатата година, забавувајќи се во однос на 2021 година, кога економијата порасна за 2,1 отсто.