Јапонски пристап за штедење кој трае 100 години – што да направите на почетокот на месецот

245

Некој чува пари во касичка, некој во банка, некој штеди со купување на попуст, а Јапонците имаат сосема поинаков начин.

Нивниот метод на штедење, кој го измислил новинарката Хани Мотоко во 1904 година, се нарекува „Какеибо“, што во превод значи „сметководство за домаќинство“. Помина цел век, а овој начин на штедење сè уште се користи и најдобро функционира за оние кои сакаат да пазаруваат и да трошат пари на непотребни работи.

Тактики за заштеда
Првиот чекор е да ги запишете сите трошоци во тетратка. Вториот чекор е да креирате месечен календар за приходи. Во вашата тетратка нацртајте четири колони за четирите недели од месецот.

На почетокот на месецот запишете ја платата и означете ја со една боја, а под секој друг дополнителен приход кој ќе го означите и со други бои.

Потоа нацртајте табела во која ќе запишете колку пари би сакале да заштедите тој месец. Последниот чекор е табела во која ќе ги внесете сите задолжителни трошоци – кирија, сметки за струја, интернет, телефон, храна и слично.

Исто така, многу е важно да запишете сè за што би потрошиле пари, а што не ви е потребно.

Поделете ја оваа листа во категории: трошоци за живот, забава, образование, култура итн. На крајот на секој месец анализирајте ги трошоците и проверете дали сте се задржале на своите граници, пренесува Net.hr.