JPMorgan укинува 1.000 работни места во купената банка

20

Банкарскиот гигант од Волстрит, JP Morgan Chase, отпушта работници во пропаднатиот американски заемодавач First Republic Bank, откако ја купи компанијата овој месец.

Околу 1.000 работни места или 15% од вработените во First Republic Bank ќе бидат отпуштени, јавува Би-Би-Си.

Исто така оваа недела, First Citizens, која ја купи американската единица на друг проблематичен заемодавач, најави намалување на работните места.

Претходно оваа година, проблемите во американските регионални банки ги зголемија стравувањата од поширока криза.

JP Morgan ги потврди кратењето на работните места во банката со седиште во Сан Франциско, но не го прецизираше бројот на загубите.

Засегнатите вработени ќе добиваат плата и бенефиции за 60 дена, заедно со пакет кој вклучува паушална исплата и други бенефиции.

JP Morgan, исто така, рече дека им помага на отпуштените работници да најдат нови работни места во или надвор од компанијата.

„Од нашето преземање на First Republic на 1 мај, ние бевме транспарентни со нивните вработени и го одржавме нашето ветување дека ќе ги информираме за нивниот работен статус во рок од 30 дена“, рече портпаролот на JP Morgan во соопштението.

„Признаваме дека тие се под стрес и неизвесност од март и се надеваме дека денешниот ден ќе донесе јасност и затворање“, додаде портпаролот.

Фото: Facebook