Каде храната и пијалакот се најскапи, а каде најевтини во Европа

61

Помеѓу земјите членки на ЕУ, Данска има најскапа храна и безалкохолен пијалак, како и облека и чевли. Ирска пак има највисоки цени за алкохол и цигари.

Во однос на целиот европски континент, во Норвешка најскапа е храната, безалкохолниот пијалак, алкохолот и цигарите, додека Исланд има рекордни цени за облека и чевли.

Нашата земја има најниски цени, од сите 37 држави во Европа, за храна, безалкохолен пијалак, алкохол и цигари, додека во Турција најевтини се облеката и чевлите, пишува Eurostat.

Од земјите членки на ЕУ, Романија има најниски цени за храна и безалкохолни пијалаци, а Бугарија за алкохол, цигари, облека и чевли.

Еве кои земји се во топ 5 најскапи и топ 5 најевтини според овие категории.

Исланд

Швајцарија

Норвешка

Данска

Ирска

Најевтини…

Турција

Северна Македонија

Бугарија

Босна и Херцеговина

Романија

Фото: Pixabay