Од неговото лансирање пред 124 години во Франција, Мишелин Водич остана најпрестижниот систем за оценување на ресторани во светот. Рестораните ширум светот кои се во нивниот избор нудат исклучително квалитетна храна и услуга, а истото важи и за цената. Сепак, постојат и подостапни сорти на ресторани со нивна препознатливост, а тоа го потврдува и најновото истражување.
Новото истражување на меѓународниот магазин за храна Chef’s Pencil покажува дека посетата на некој од овие специјални ресторани не е евтина, просечната цена по лице е 167 евра. И тоа не ја вклучува цената на пијалоците, какви било додатоци или бакшиш. Треба да се напомене дека од 2024 година, во водичот Мишелин има повеќе од 3.500 ресторани во повеќе од 40 земји низ светот.
Како што е обичај со другите работи, Европа е дом на најскапите ресторани во светот. Сепак, тука можете да ги најдете и најприфатливите ресторани.
Водичот Мишелин ги рангира рестораните од една до три ѕвезди, во зависност од квалитетот на храната и искуството што го нудат. Цената зависи и од бројот на ѕвезди. Во просек, за секоја наредна, почнувајќи од првата, цената се зголемува за околу 93 евра по лице.
Данска не е само во Европа, туку и најскапото место во светот за вечера во ресторан со ѕвезда на Мишелин. Оброк, т.е. врвното мени за дегустација во оваа нордиска земја е во просек 295 евра по лице. Меѓутоа, ако ресторанот се наоѓа во Копенхаген, цената се искачува на неверојатни 416 евра. Иако е релативно мала земја, Данска има 32 Мишелин ресторани, вклучувајќи два кои можат да се пофалат со дури три ѕвезди.
На второ место е Исланд, со просечна цена на мени за дегустација на Мишелин од 233 евра по лице. Следуваат Шведска, Австрија и Швајцарија со цена од 206, 203 и 201 евро по лице.
Норвешка, Португалија, Германија, Унгарија и Полска се исто така во првите 10 најскапи земји, но цените во нивните ресторани со мени за дегустација се под 200 по лице, што ги прави малку попристапни од првите пет.
Освен најскапите, тука се и најевтините ресторани со Мишелин ѕвезди во Европа. Малта е секако најприфатлива опција и има пет ресторани со таква разлика, а цената на оброкот е околу 125 евра по лице.
Грција е втората најевтина опција во Европа со просечна цена од 132 евра за оброк во еден од 12-те Мишелин ресторани. Во моментов, сите тие се со седиште во Атина, бидејќи водичот допрва треба да ја прошири својата покриеност низ целата земја.
Словенија, Белгија и Турција, исто така, ги заработија своите места на листата на земји со поволни цени, а оброкот во наградуваните ресторани чини нешто помалку од 140 евра.
Помеѓу Малта и Грција, Кина е на четврто место. Огромната азиска нација нуди оброк од 128 евра по лице, а на списокот има дури 122 ресторани со ѕвезди.