Каде се селат милионерите во 2023 година?

75

Како и сите други, поединци и милионерите, патуваа помалку од вообичаено за време на пандемијата на коронавирус, што, очекувано, предизвика пад на нивната миграција.

Но, милионерите и милијардерите сега повторно се „во движење“, па се очекува до крајот на годината дури 122.000 богаташи да се преселат во друга земја.

Богатите кои припаѓаат на поединци со висока нето вредност се оние чие богатство е најмалку еден милион американски долари (УСД).

Извештајот за миграција на приватното богатство на Henley & Partners ги следеше земјите од кои се преселиле милионерите и оние во кои пристигнале во последните десет години. На картата се прикажани прогнозите и нивните миграциски текови за оваа година.

Земји кои пречекуваат нови милионери
Топ 10 земји кои најверојатно ќе станат дом на најмногу милионери и милијардери во 2023 година се распространети низ светот. Австралија го врати своето прво место оваа година, земајќи ја од Обединетите Арапски Емирати.

Само две азиски земји се во топ 10, а останатите се во Европа, Северна Америка и Океанија.

И покрај историските економски предизвици, се предвидува дека оваа година во Грција ќе пристигнат 1.200 богати луѓе. Една од причините може да биде програмата за „златна виза“ и „златен пасош“ на земјата, каде што богатите поединци можат лесно да добијат жителство и на крајот пасоши на ЕУ по вистинската цена. Во моментов се што е потребно за минимален трошок за инвестиција е купување на имот од најмалку 250.000 евра.

Многу од водечките луксузни дестинации се привлечни за богатите поединци поради повисоките нивоа на економска слобода, вклучително и пониските даночни оптоварувања или леснотијата на инвестирање. Сингапур, кој очекува да добие 3.200 нови милионери, е економски најслободниот пазар во светот.

Земјите кои губат најмногу милионери
Се очекува дека Кина ќе изгуби дури 13.500 богати поединци оваа година – повеќе од двојно од бројот на втората земја на листата, Индија (6.500), пишува Bankar.me.

Во многу од овие земји, строгите регулаторни тела и корумпираните влади можат да го ограничат начинот на кој богатите можат да управуваат со своите пари.

Во Русија, многу богати поединци се соочуваат со санкции и трговски ограничувања од западните земји поради војната во Украина. Нападите на Кина врз Хонг Конг ја направија малата земја помалку атрактивно место за водење бизнис.

И конечно, излегувањето на Велика Британија од ЕУ доведе до фактот дека многу компании и поединци ги губат привилегиите за лесно движење на работната сила, финансиите и инвестициите кои инаку го прават исклучително лесно водење бизнис во европските граници.