Какаото стана поскапо од бакарот

20

Какаото ја продолжи својата рекордна серија – надминувајќи 9.000 долари (8.307 евра) по тон за прв пат во историјата – додека кризата со снабдување го тресе пазарот.
Фјучерсите се зголемени за околу 50% само овој месец и веќе се двојно зголемени оваа година. Лошата жетва поради лошите временски услови и болестите на земјоделските култури кај западноафриканските лозари, каде што се одгледува најголемиот дел од какаото во светот, и малите знаци за олеснување на производството на други места, ја оставија индустријата во ќор-сокак.

Порастот ги доведе цените до 10.000 долари (9.230 евра) – ниво што се чинеше незамисливо пред само неколку месеци – што го прави какаото поскапо дури и од индустрискиот метал бакар.

Поскапувањето на зрната какао ќе влијае на повисоките трошоци на чоколадото во текот на целата година. Велигденските јајца веќе поскапуваат поради минатогодишниот скок на цените, а некои производители ја намалуваат големината на чоколадото или промовираат варијанти со други состојки за да го ублажат ударот.

Фјучерсите поскапеа дури 5,2% до 9.400 долари (8.676 евра) во Њујорк. Цените продолжија да растат и покрај тоа што техничкиот показател беше на прекупена територија во поголемиот дел од изминатите неколку месеци. Поскапе и какаото во Лондон.

„Чоколадото би можело да биде уште поскапо за Велигден во 2025 година, доколку болестите на какаото и лошите временски услови го продолжат дефицитот поради високите цени на шеќерот“, рече во петокот аналитичарката на „Блумберг интелигенс“, Дијана Гомес.

Како што растеа цените, шпекулантите всушност се повлекуваа од пазарот. Отворениот интерес – бројот на неподмирени договори – падна од својот врв кон крајот на јануари, а менаџерите со пари ги намалија своите нето-бул облози на најниско ниво во една година во последната недела. Ова сугерира дека физичките купувачи можеби имале клучна улога во зголемувањето на цената.

Постои ризик состојбата со снабдувањето да се влоши. Новите правила на Европската унија – насочени кон запирање на продажбата на производи што уништуваат шуми – може да го отежнат снабдувањето на врвните производители на чоколади.

Фокусот сега е на претстојната средна жетва во Западна Африка, помалата од двете годишни жетви. Регулаторот на Брегот на Слоновата Коска, најголемиот производител, очекува тоа да се намали оваа сезона. Друг голем производител, Гана, треба да го изгуби пристапот до клучните финансии бидејќи кризата со какаото го остави без доволно зрна за да обезбеди финансирање.

Се чини дека жетвата на какао 2023/24 ќе изнесуваат околу 422.500 до 425.000 тони, што е половина од првичната прогноза на земјата.