Како Бајден планира да ја трансформира економијата

38

Џо Бајден положи заклетва и стана нов претседател на Соединетите Американски држави. За време на неговата кампања, тој даде големи ветувања за обнова на економијата и забрзување на закрепнувањето од пандемијата. Еве неколку политики што тој планира да ги спроведе:

Одговор на кризата со Ковид-19

Планот на Бајден за првиот ден, како што е детално објаснет на неговата веб страница, има за цел да ја преземе контролата врз кризата со Ковид-19. Се повикува на двојно зголемување на бројот на места за тестирање, инвестирање во тестови што можат да се направат дома и ангажирање на најмалку 100.000 Американци за да бараат контакти со заразени.

Исто така, сака да инвестира 25 милијарди долари во производство и дистрибуција на вакцини, со цел сите Американци да добијат бесплатни вакцини.

Борба пртив нееднаквост

Бајден рече дека нема да ги зголемува даноците за луѓето кои заработуваат помалку од 400.000 долари годишно. Но, планира да собере приход на следниве начини:

  • Да ја зголеми највисоката стапка на данок на доход на 39,6%, како што беше за време на администрацијата на претседателот Барак Обама, од сегашните 37%,
    американските компании да плаќаат минимален данок од 21% на странски приход.
  • Воведување даночна казна за компаниите што ги преместуваат работните места во странство и продолжуваат да продаваат производи во САД.

Пет милиони нови работни места

Бајден планира да создаде најмалку пет милиони нови работни места во производството. Таа сака да инвестира 400 милијарди долари во процеси како што се синџири на снабдување кои водат побарувачка за производи и услуги во САД и 300 милијарди долари во истражување и развој во технологијата, вклучително и вештачка интелигенција и 5G.

Федералната минимална плата, која во моментов изнесува 7,25 долари, би се искачила на најмалку 15 долари на час.

Фото: Pixabay