Како да го “избришете“ минусот од сметка

70

За многумина “излегувањето“ од минус на сметка е невозможна мисија, но овие неколку совети ќе ви помогнат да дојдете до плус.

Список на трошоци и приоритети за плаќање

Списокот на месечни трошоци и приоритети за плаќање е нешто што неочекувано многу луѓе едноставно го немаат. Не знаеме кои се нашите месечни трошоци, а нашите приоритети за плаќање или не се поставени или се целосно погрешни. Кога сè ќе ставите на хартија, ситуацијата можеби не изгледа оптимистичка, но важно е да знаете на што сте. Бидете сигурни дека ги наведувате сите работи и услуги што ги плаќате и да размислите за она што можеби не ви треба во следните неколку месеци.

Список на приходи

И ова е непознато за многумина. Можеби работите неколку работи, можеби сте хонорарци, така што вашите приходи значително се разликуваат од месец до месец, можеби имате и некои дополнителни приходи во форма на кирија… Едноставно не знаете колкави се вашите месечни примања затоа што доаѓаат во текот на целиот месец и важно ви е да пристигнат пари, а на цифрите не мислите. Едно е сигурно – ако сте во минус вашите месечни примања се помалку од вашите трошоци и важно е да намалите од трошоците за да можете да започнете да го реализирате излезот од дефицитот.

Држете се до планот

Покрај утврдувањето на јасни приоритети за плаќање, намалување на непотребните трошоци (сè што не е клучно вечери во ресторани, импулсивно купување, третмани за убавина, цигари…), планот за отплата на долговите е исто така важен (колку секој месец, со откажување пред наведените артикли, можете да ги одделите за да го намалите минус). Држете се до тој план. Не влегувајте во дополнителни долгови кон роднини или пријатели.

Фото: Pixabay