Како да изградите успешен тим: Ставете ја заедничката мисија пред личните амбиции

72

Во својата нова книга, Мајк Масимино открива што го инспирирало да стане астронаут и лидер на тимот, како и како е да се изгради и водите успешен тим, пренесува Fast Company.

„Често ме прашуваат што најмногу ми недостига кога сум астронаут, а мојот одговор е секогаш ист. Тоа не е простор, толку кул. Најмногу ми недостига да бидам дел од тој тим. Сега предавам на Универзитетот Колумбија во Њујорк. Тоа е прекрасна институција и работам со многу неверојатни луѓе. Но, ништо што сум го нашол во цивилниот свет не се споредува со искуството во НАСА, и тоа е жално. Затоа што светот секој ден станува се покомплицирано и меѓусебно зависно место. Технолошки софистицираните пејзажи што ги гледаме пред нас не може да ги управува само една личност. Тоа можеме да го направиме само заедно, во тимови кои се држат заедно, слават победи и стојат еден до друг во пораз.

Исто така, често ме прашуваат што бара НАСА при изборот на астронаути. Ви требаат вистинските квалификации, но многу луѓе ги имаат. Она што е потешко да се најде е типот на личност која ќе се вклопи во културата на тимска работа: некој што ќе ги стави успехот на тимот и мисијата над своите лични амбиции, некој кој никогаш нема да остави тимски колега зад себе кога се мачат и ви треба помош, некој кој ќе го поддржи вашиот тим кога некој друг ќе направи грешка или ќе претрпи пораз. Мислам дека тие атрибути се најважни за астронаутот, или кој било во која било индустрија.

Белег на успешен тим на НАСА

Потребни беа илјадници мажи и жени кои работеа заедно за да го направат Нил Армстронг првиот човек на Месечината, а Нил секогаш се обидуваше да ги потсети луѓето на тој факт. Томас Едисон секогаш зависел од идеите и откритијата на неговите лабораториски работници за неговите пронајдоци. Дури и на Шекспир му беа потребни актери за да ги изведат неговите драми. Сепак, најчесто седиме и ги оценуваме нашите неуспеси покрај нашите достигнувања, не сфаќајќи дека човечката големина е речиси секогаш соработка.

Сите ние имаме недостатоци. Најдете партнер кој го надополнува вашиот. Ако сте слаб пливач, најдете силен и не се срамете да признаете дека ви требаат. Тимовите се посилни кога сите ги препознаваме начините на кои ни требаат еден на друг.

Спротивно на тоа, какви и да се вашите силни страни, споделете ги и не бидете скржави. Не е неправедно силните да им помагаат на слабите. Затоа што сите можеме да помогнеме таму каде што сме силни, а на сите ни треба помош таму каде што сме слаби, па на крајот сè се изедначува. Секогаш давајте му признание на тимот.

Фото: Pixabay