Фото: Pixabay
Глутенот најмногу го има во пченицата, јачменот, р’жот, овесот и во скоро сите тестенини. Проверете дали и вие спаѓате во лицата кои се алергични на овој протеин според наведените симптоми.
Проблеми со варењето како надуеност, гасови, дијареа и проблеми со празнење (најчесто кај деца).
Keratosis pilaris или таканаречена мисиркина кожа, која што се манифестира со црвенило на рацете како последица на недостаток од масни киселини и витамин А.
Чувство на замор по конзумирање на глутен.
Автоимуни болести како вирусот Hashimoto, ревматски артритис, лупус, склероза и слично.
Чувство на нерамнотежа, вртоглавица и слични невролошки симптоми.
Хормонски дибаланс, како интезивен ПМС, полицистични јајници или стерилитет.
Редовни главоболки и мигрени.
Хроничен замор и болки во целото тело.
Оток и болки во прстите, колковите и колената.
Чести промени во расположенито како депресија, анксиозност и проблеми со фокусирано внимание.