Како да препознаете дали сте алергични на глутен

13

gluten

Фото: Pixabay

Глутенот најмногу го има во пченицата, јачменот, р’жот, овесот и во скоро сите тестенини. Проверете дали и вие спаѓате во лицата кои се алергични на овој протеин според наведените симптоми.

Проблеми со варењето како надуеност, гасови, дијареа и проблеми со празнење (најчесто кај деца).

Keratosis pilaris или таканаречена мисиркина кожа, која што се манифестира со црвенило на рацете како последица на недостаток од масни киселини и витамин А. 

Чувство на замор по конзумирање на глутен.

Автоимуни болести како вирусот Hashimoto, ревматски артритис, лупус, склероза и слично.

Чувство на нерамнотежа, вртоглавица и слични невролошки симптоми.

Хормонски дибаланс, како интезивен ПМС, полицистични јајници или стерилитет.

Редовни главоболки и мигрени.

Хроничен замор и болки во целото тело.

 Оток и болки во прстите, колковите и колената.

Чести промени во расположенито како депресија, анксиозност и проблеми со фокусирано внимание.