Како да развиете бизнис додека ја вршите вашата секојдневна работа?

74

Многу луѓе сонуваат да ја напуштат својата секојдневна работа и да започнат сопствен бизнис. Сепак, многу успешни претприемачи ги задржаа своите работни места додека не стигнаа до точка каде што отказот стана помалку ризичен.

Многу луѓе сонуваат да ја напуштат својата секојдневна работа (од 8 до 16) и да започнат сопствен бизнис. Сепак, многу успешни претприемачи ги задржаа своите работни места додека не стигнаа до точка каде што отказот стана помалку ризичен. Тој преоден рок е стресен и комплициран, особено ако не уживате во работата. Но, тоа не мора да биде толку тешко.

Иако е важно да се биде амбициозен, амбицијата сама по себе не е доволна за напредок. Клучно е да се задржи мотивацијата и ентузијазмот во текот на преодниот период. Во преодниот период, исто така е лесно да се тргне од курсот и да се обесхрабри.

Како да развиете бизнис додека ја вршите вашата дневна работа?

1. Разјаснете ја причината зошто сакате да започнете бизнис

Кога навистина се прашувате „зошто го сакам ова“, сте направиле важен прв чекор. Можеби сте мотивирани од помислата да бидете свој шеф, можеби финансиската независност или слободното време, креативното изразување, можноста да работите почесто од дома или да им помагате на другите. Без оглед на одговорот, важно е да знаете што ве инспирира, бидејќи тоа ќе ви помогне да го задржите фокусот и посветеноста на вашата цел кога работите стануваат тешки.

2. Предадете се на вашиот сон

Желбата и посветеноста се две сосема различни работи. Кога се обврзувате на вашиот сон, се обврзувате на него додека не успеете. Влегувате „all in“, наоѓате решенија за препреките и не се откажувате без разлика на се. Најпрво ветете си го, а потоа објавете им го на соседите.

3. Создадете ја вашата деловна визија

Размислете што сакате да вклучите во вашиот бизнис за една година и запишете го. Бидете многу конкретни и детални. Детално опишете го вашиот идеален ден – какви активности вклучува, кои се вашите клиенти/клиенти, колку клиенти имате и колкав е вашиот месечен приход.

Читајте ја таа визија гласно секое утро и навечер, а во исто време фокусирајте се на конечниот резултат – вашиот бизнис кој цвета. Со концентрирање на исходот, ќе ви биде полесно да донесувате секојдневни одлуки и да ги игнорирате негативните мисли кои се појавуваат од време на време.

4. Предај се да учиш

Научете и истражувајте сè што е релевантно за вашиот бизнис. Интернетот обезбедува многу корисни информации за развој на успешен бизнис. Одете на предавања и по можност најдете ментор. Слушајте подкасти и аудио книги. Колку повеќе учите, толку полесно ќе биде да станете експерт во својата област и ќе бидете посамоуверени, мотивирани и на крајот поуспешни.

5. Останете позитивни во вашата секојдневна работа

Секој ден посетувајте по еден позитивен аспект од вашата работа. Можеби уживате во друштвото на колегите или пак добивате слободни денови за празниците. Можеби кафето е добро, или вашиот стол е удобен.

Клучот е да ги погледнете добрите работи. Колку повеќе се фокусирате на позитивните аспекти на моменталната ситуација, толку повеќе успех ќе пренесете на сите други аспекти од животот, вклучувајќи го и вашиот нов бизнис. Негативните мисли ви ја трошат енергијата и го отежнуваат патот до вашите соништа.

6. Поставете дневни цели

Правете мали, мерливи чекори секој ден додека го градите вашиот бизнис и сфатете дека ќе има моменти кога ќе се чувствувате како воопшто да не напредувате. Поголемиот дел од работата, на почетокот, ќе бидат монотони задачи. Разберете дека и ова е дел од градењето бизнис. Сепак, со секојдневна работа резултатите ќе дојдат. Колку повеќе напредувате, толку повеќе самодоверба и решителност ќе стекнете што ве поттикнува напред.

Со овие  акции, ќе успеете да останете фокусирани, мотивирани и посветени на остварување на вашите соништа. Покрај тоа, времето поминато на работа ќе помине побрзо.