Како и помагaме на економијата со напуштање на работата?

68

Го нарекуваат „Големото напуштање“. Американците најмногу ги напуштаат своите работни места од почетокот на новиот милениум. Многу е напишано за причините – од исцрпеност поради пандемијата до „голема преоценка“ за тоа што луѓето всушност сакаат од нивната работа. Но, ова не е само интересен социолошки феномен. Тоа е исто така практичен економски показател со потценет ефект врз платите и продуктивноста, пишува Сара Оконор од Фајненшл тајмс за американскиот пазар на труд.

Моменталното зголемување на отказите треба да се гледа во контекст: луѓето не направија доволно за ова прашање во последната деценија. Уделот на вработените што ја напуштаат работата обично се движи заедно со здравјето на пазарот на трудот.

Луѓето почесто бараат нешто подобро кога има многу можности и обратно – тие се држат за гранката, кога невработеноста е висока. Кога не погоди финансиската криза, стапката на напуштање на работата во Соединетите држави падна од околу 2,2% во 2007 година на 1,2% во 2009 година. Во Обединетото Кралство, бројот на луѓе кои ја напуштаат работата се преполови. Но, по завршувањето на рецесијата, им требаше невообичаено долго време на луѓето да се откажат од својата работа за да закрепнат. И во Соединетите држави и во Обединетото Кралство, дури во 2016 година, нивото се врати на својата предрецесиска позиција.

На Островот, ова дојде во услови на раст на пазарот на трудот и најниска стапка на невработеност од 1970 -тите. Тешко е да се најдат податоци за други земји, но според австралиското Министерство за финансии, постои сличен феномен, според документ од 2019 година. Сето ова е важно бидејќи луѓето што ја напуштаат работата можеби не се само барометар за економско здравје – некои економисти веруваат дека тие се нејзиниот мотор. Вработените кои доброволно си заминуваат, обично одлучуваат да го направат чекорот за искачување по скалата во кариерата со позиција што повеќе им одговара или ги развива нивните вештини.

Според британските податоци, просечното зголемување на платата по час за луѓето што смениле работа е 7,3% во 2018 година, во споредба со 3% за оние кои не го направиле тоа. Австралиска студија од 2019 година, исто така, покажа дека на локалните пазари, каде што има повеќе промени во работните места, растот на платите е поголем. И иако е тешко да се каже причината од истрагата, економистите од Федералните резерви во Чикаго во 2015 година открија дека зголемените стапки на заминување од работното место му претходат на растот на платите за еден до два квартали.

Исто така, има врска со продуктивноста. Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) откри дека повеќе промени во работните места се поврзани со поголем раст на продуктивноста. Енди Халдејн, главен економист во Банката на Англија, во говорот во 2019 година рече дека неподготвеноста на британските службеници да ги сменат работните места од финансиската криза помогна да се објасни „загубената деценија“ на економијата за раст на платите и продуктивноста.

Избегнувањето ризици и несигурност по кризата значи дека „силното закрепнување на работните места не доведе до ново енергично искачување на персоналот“, рече тој. „Резултатите се задушено ниво на плата и, особено, раст на продуктивноста“, додаде Халдајн. Ефектите од пандемичната рецесија не можеа да бидат поинакви. Стапката со која луѓето ја напуштаат работата во Соединетите држави падна од 2,3% на 1,6% за време на пандемијата, но потоа брзо се опорави на 2,7%. Во исто време, се зборуваше за високоплатени, но исцрпени вработени кои ја напуштаат корпоративната трка за пониски платени, но помирни позиции. Како што рече еден читател на ФТ: „Сега секој сака само да носи јога хеланки и да си игра со кучето“. Дали ова значи дека платите и продуктивноста ќе се намалат наместо да се зголемат? Досега, податоците не го поддржуваат ова тврдење. Луѓето кои ги напуштаат брзо работните места во Соединетите држави работат во сектори со ниски плати, како што се малопродажбата, прехранбената индустрија, угостителската индустрија, а просечниот раст на платата за оние што ја менуваат работата е 4,1 проценти, наспроти 3,1 %, за оние што остануваат.

Наместо тоа, се чини дека луѓето ги користат предностите на обновената побарувачка и затегнатиот пазар на труд за да ги зголемат платите и да ги подобрат условите за работа во секторите каде што биле лоши со години. Исто така, прерано е да се процени ефектот врз продуктивноста.

Во Обединетото Кралство, бројот на луѓе кои ја напуштаат работата, исто така, брзо се опоравува, иако само на нивоа пред пандемијата. Засега, се чини дека големиот скок останува феномен во Соединетите држави. Но, метриката ќе остане важна за следење. Минатата недела, британската влада соопшти дека сака да ја одржи економијата со високи плати и висока продуктивност. Луѓето можат да придонесат со напуштање на работата и со наоѓање нешто подобро.