Салатата од мешан зеленчук што кремастата структура ја добива од мајонезот најдобро ја покажува креативноста на домаќинките од Советскиот сојуз, кои и покрај недостигот од храна успевале да создадат “лажно“ богатство и изобилие, пишува Павел Сјуткин во својата книга Готвач од СССР: Вистински приказни за советската кујна.
Тоа што меѓу луѓето е познато како руска салата навистина има потекло од оваа земја, но нејзин креатор е еден белгиски готвач кој во19-от век работел во познат московски ресторан.
Оригиналниот рецепт бил строго чувана тајна, но неговиот помошник го следел тоа што го правел и се обидел да го ископира, што резултирало со нов вид на оваа салата. Со тек на време, рецептот бил менуван и тоа не поради кулинарски причини. Во текот на тешкиот економски период, салатата на луѓето им служела како “лек за душата“.
Сјуткин за Economist вели дека до крајот на 70-тите години на минатиот век ширум земјата владеел голем недостиг на храна.
“Тешко е да се замисли ова, но во некои делови од годината било тешко да се пронајде дури и кромид меѓу празните полици во продавниците“, вели тој.
Од таа причина, многу салати, па и познатата руска, не биле правени по рецептот, туку во нив се ставало она што имале домаќинките, а тоа најчесто биле јајца, зеленчук и колбаси. Сите овие состојки ги поврзувале со мајонез, што ѝ давало специфичен вкус на салатата.
Иако денес нема проблеми со недостигот на храна, Русите не се откажуваат од мајонезот, чија годишна потрошувачка изнесува околу 2,5 килограми по домаќинство.
Фото: Freepik