Како Швајцарија ја победи инфлацијата?

15

Додека многу земји низ целиот свет упорно се борат со висока инфлација, растот на цените беше далеку помалку драматичен во швајцарската, мала планинска држава во Западна Европа.

Инфлацијата во Швајцарија достигна нивоа од 3,5% во 2022, највисоко во последните 29 години. Иако сè уште е високо според швајцарските стандарди, тој е значително под двоцифрените стапки на другите напредни економии, како што се САД (9,1%), Велика Британија (11,1%) и Еврозоната (10,6%), пренесува CNBC.

„Мислам дека се чувствуваат повеќе во странство отколку овде во Швајцарија“, рече купивач во Цирих минатиот месец за CNBC. „Мајка ми живее во Германија, во Берлин и секогаш ми кажува дека сè станало многу скапо“.

Швајцарија е една од најбогатите земји во светот, со БДП по глава на жител што го надминува БДП на други големи економии, како што се САД, Јапонија и Германија.

Исто така, е дом на некои од најбогатите граѓани на светот, со просечно богатство од 696.604 американски долари по возрасна особа – и високи трошоци за живеење.

Швајцарските градови Цирих и Женева се држеа меѓу десетте светски градови минатата година, според Economist Intelligence Unit, иако инфлацијата ги зголеми трошоците за живеење на други скапи места, како што се Сингапур и Њујорк.

Како резултат, швајцарските граѓани обично се помалку погодени од растот на цените, бидејќи тие имаат тенденција да консумираат помал дел од нивните приходи за основни материјали, како што се храна и сместување, во споредба со дискреционите предмети.

„Бидејќи луѓето во просек се многу богати, учеството на храната во вкупниот буџет на домаќинствата не е толку голем како можеби во другите земји“, рече Тобијас Строуман, професор по економска историја на Универзитетот во Цирих, за CNBC.

„Се разбира, имаме и нееднаквост. Но, од меѓународна перспектива, мислам дека имаме многу добро функционална социјална политика “, додаде тој.

Друга причина за релативната стабилност на цените во Швајцарија произлегува од силниот швајцарски Фрaнк.

Валутата на земјата постојано се зајакнува, растејќи во вредност за да се достигне паритетот према еврото во 2022 година. Додека многу валути паднаа во однос на американскиот долар, швајцарскиот франк остана стабилен среде нестабилноста во Европа.

Ова е главно заради неговиот статус на валутата на „безбедно засолниште“ или одбрана. Швајцарскиот франк е силно помогнат од големите резерви на злато, обврзници и финансиски средства, што и помага на Националната банка на Швајцарија да обезбеди стабилност на валутата за време на периодот на нестабилност.

Исто така, Швајцарија во голема мерка зависи од меѓународната трговија.

Секоја година, Швајцарија увезува стоки и услуги во вредност од околу 302 милијарди американски долари, од кои повеќето доаѓаат од соседните земји на ЕУ. Посилниот швајцарски франк дава ефикасен попуст на тој увоз.

Во меѓувреме, Швајцарија извезува скоро исти 305 милијарди американски долари годишно – претежно содржат стоки со повисоки вредности, како што се часовници и лекови, кои се помалку чувствителни на флуктуациите на цените од стоката за масовно производство со ниски маргини.

Швајцарија е исто така помалку изложена на некои од надворешните фактори кои ги потиснаа цените во 2022 година, како што е руската војна во Украина.

Со планинска топографија и повеќе од 1500 езера, Швајцарија се потпира помалку на увозот на нафта и гас од некои нејзини европски соседи, а хидроелектричните централи играат важна улога во снабдувањето со енергија.

Швајцарските добавувачи на енергетски производи се исто така во голема мерка во јавна сопственост, што значи дека тие се помалку изложени на екстремна нестабилност на пазарот преку мрежите за финансиска безбедност, додека се предмет на построги регулативи за цени.

На крајот на 2022 година, цените на енергијата во Швајцарија се зголемија со стапка од 16,2% – под нивоата со кои големите земји како Германија (25%), Холандија (30%), Велика Британија (52,3%) и Италија се соочуваа (64,7%)). Државниот регулатор на енергија сега се очекува да ја зголеми цената за дополнителни 27% во 2023 година, со просечна сметка за енергија во домаќинството што ќе надмине 1.215 швајцарски франци (1.238 американски долари).