Кандидат за премиер на Канада: „Криптовалутите штитат од инфлација“

23

Кандидат за премиер на Канада ја гледа криптовалутата како начин да ги заштити граѓаните од инфлација. Аналитичарите велат дека ваквата реторика пред изборите е добар политички потег.

Пјер Полиевре, кој ќе се кандидира за премиер на Канада на претстојните избори во септември, активно го користи проблемот со инфлацијата за да ја добие довербата на гласачите, забележува Ројтерс.

Тој ветува дека ќе го реформира националниот економски систем со користење на криптовалути за да им даде на граѓаните контрола над нивните лични финансии наместо на банкарите и политичарите.

Како демонстрација на практичноста за користење криптовалути, канадскиот пратеник користел дури и биткоин за да плати за ручек.

Инфлацијата, која во март достигна 31-годишен максимум од 6,7% во Канада, очигледно ги загрижува граѓаните. Но, Полиевре верува дека личните финансии може да се заштитат со користење на криптовалути како законско средство за плаќање.

Иако ја потврдија својата техничка подготвеност да започнат експерименти со официјалниот „дигитален канадски долар“, претставниците на централната банка на земјата недвосмислено се изјаснија за задржување на улогата на фиат валутите во финансискиот систем.