Карго превозот по германските водни патишта на најниско ниво од 1990 година

44

Товарниот сообраќај на германската копнена водна мрежа падна во 2023 година на најниско ниво од повторното обединување во 1990 година, што е одраз на слабата економска активност, објави германскиот завод за статистика Дестатис.

Во текот на минатата година на внатрешните водни патишта биле превезени само 172 милиони тони товар, што е за 5,9 отсто помалку од 2022 година, покажуваат податоците на Дестатис.

Половина од минатогодишниот товар го сочинувале нафтени деривати, железна руда, камен и земја, објави заводот за статистика, пренесува Хина, додавајќи дека транспортот на деривати е благо зголемен, за 3,1 отсто, на 27,9 милиони тони. Јагленот забележа остар пад, за 27,9 отсто, на 18,5 милиони тони.

„Повторно доминираа намалените и тековните производи за широка потрошувачка, со акции од 56,6, односно 27,3 отсто. Учеството на контејнерскиот транспорт беше 9,4 отсто. Обемот на товар во внатрешниот транспорт е намален за 4,8 отсто, на 42,5 милиони тони“, објави Дестатис.

Констатирано е и дека прекуграничниот сообраќај е намален за 7,3 отсто, на 119,2 милиони тони, излезните пратки се намалени за четири отсто, а влезните пратки се намалени за девет отсто, покажуваат податоците на Заводот за статистика.