Катастрофален октомври на Волстрит

19

Октомври не беше добар месец за Волстрит, а најважниот индекс забележа тримесечна серија загуби.
Поширокиот берзански индекс во Њујорк, S&P 500, загуби добри два отсто во октомври. За прв пат од почетокот на епидемијата во 2020 година, овој месец ја загуби својата вредност три пати по ред на месечно ниво, но значајно е и тоа што минатата недела веќе беше повеќе од 10 отсто оддалечен од годинешниот врв, кој значи дека официјално бил во полето за корекција. Тоа е најдолгиот месечен пад за Dow и S&P 500 од првиот квартал на 2020 година и почетокот на пандемијата.

Сепак, оваа недела донесе поголем оптимизам, при што S&P 500 порасна за 1,2 отсто во понеделникот и две третини од процентот во вторникот.

Сезоната на квартална заработка е во полн ек во САД. Очите се вперени главно во технолошките гиганти.