Катастрофален прв квартал за акциите на Тесла

19

Производителот на електрични автомобили и член на Magnificent Seven Tesla (TSLA) имаше тешко прво тромесечје, губејќи речиси 30% од почетокот на годината до денес.

Компанијата е погодена од многу предизвици од повлекување автомобили до намалување на цените и загриженост за управувањето поради извршниот директор Илон Маск.

Аналитичарот на Wedbush Securities, Ден Ајвс,  ја намали својата целна цена на TSLA на 300 од 315 во средата, додека кварталот го нарече „кошмар“ за Тесла. Аналитичарот рече дека долгорочно гледа на Tesla, и покрај „формирањето на краткорочен темен облак за побарувачка на бура“.

Ајвс во средата напиша дека кога Тесла ќе ги објави глобалните испораки следната недела, тоа нема да биде „момент на славење за биковите, туку кварт за фластер за инвеститорите на Тесла“.

Аналитичарот додаде дека Tesla се занимава со проблеми околу нејзината надградба на Model 3 Highland во САД, заедно со забавување на продажбата во Европа. Сепак, Ајвс забележа дека „најголемиот и најзагрижувачкиот проблем за Тесла“ е Кина бидејќи „зголемената конкуренција во електричните возила и продолжената војна со цените го направија овој клучен пазар многу предизвик за Тесла минатата година, а особено овој квартал“.

„Веруваме дека приказната за Тесла е негативна како што видовме во последните неколку години, кога Маск/Тесла беше нападната од мечки од сите страни. Но, за разлика од другите времиња, сега тоа е оправдано бидејќи растот е бавен, а маргините покажуваат компресија со Кина како кошмар“, напиша Ајвс во средата.