Ќе останат ли светските цени на нафтата стабилни оваа година? Експертите го имаат одговорот

32

Цените на нафтата ќе останат стабилни до крајот на годината, но ќе паднат само малку во 2023 година, според група аналитичари кои разговараа за CNBC.

Малкумина веруваат дека нафтата ќе продолжи да расте во блиска иднина. Глобалните цени на нафтата се искачија на повеќе од 120 долари за барел по избувнувањето на руско-украинската војна, но се намалија на под 100 долари за барел во последните недели. Денеска барел нафта од типот Брент се тргува за 93 долари за барел и нешто помалку од 89 долари за барел за американската сурова нафта WTI.

Аналитичарите изјавија за CNBC дека очекуваат цените на нафтата да останат стабилни до втората половина на 2022 година, иако рекоа дека потенцијалното влијание на економската рецесија допрва треба да се процени. Во услови на рецесија, цените на нафтата имаат тенденција да паѓаат, што може да обезбеди одреден одмор за потрошувачите.

JPMorgan одржува скромна проценка од 101 долар за барел за остатокот од годината. Нафтата ќе падне во просек до 101 долар за барел во втората половина на 2022 година, изјави Наташа Канева, шеф на глобалното истражување на суровини во JPMorgan. Таа предвиде дека цената на барелот ќе биде 98 долари во 2023 година.