Ќе се гради нов граничен премин меѓу Србија и Бугарија

33

Претседателот на општина Димитровград, Владица Димитров, изјави дека се интензивираат напорите за изградба на нов граничен премин меѓу Србија и Бугарија во селото Петачинци, што ќе биде од големо значење за локалната економија. Тој рече дека овој премин, за кој урбанистичкиот план е веќе подготвен, ќе го олесни еден од најпрометните гранични премини во земјата – Градина, особено во текот на летните месеци, и значително ќе го олесни приливот на туристи од Бугарија, кои ја посетуваат масовно оваа област, верски објекти, ресторани и други туристички локации.

„Тој премин е многу важен, тој е дизајниран да биде со мала граница, односно само за патнички сообраќај, а не за товар. Тоа е многу важно бидејќи во периодот кога оваа област е најубава и најатрактивна за туристите, во пролет и лето, имаме сообраќаен метеж на Градина, така што туристи од Бугарија не доаѓаат, а тоа е важен туристички потенцијал бидејќи ја имаме Софија од два милиони граѓани која е на само педесет километри „растојание“, рече Димитров, пренесе Танјуг.

За време на летниот сообраќаен метеж на Градина, сообраќајот на тој премин е многу отежнат, а летово се случи должината на формираните колони да изнесуваат 10 километри, што не само што го забавува сообраќајот на многу важен патен коридор, туку и ја намалува безбедноста на учесниците во сообраќајот ..

„Го завршивме планот за детална регулација и урбанистичкиот проект во 2014 година, останува комисијата формирана од Владата на Србија да ги даде своите услови за транзиција. Добивме писмо од Министерството за надворешни работи да продолжиме напред во планирањето на тој граничен премин “, рече Димитров.