Ќе се намали бројот на работници во германските фабрики на Фолксваген

48

За време на дебатата за иднината на главната фабрика во германскиот град Волфсбург, извршниот директор на германскиот автомобилски гигант Фолксваген, Херберт Дис посочи дека очекува намалување на работните места во седиштето на производителот на автомобили во наредните години.

Ќе има помалку работни места и во производството и во менаџментот.

„Треба да бидеме побрзи во развојот на нови возила и во донесувањето одлуки“, рече Диес, цитиран од германската новинска агенција dpa. Тој ја посочи конкуренцијата од фабриката на американскиот производител на електрични автомобили Тесла на периферијата на Берлин.

„Ова е предизвик со кој се соочува Волфсбург“, рече тој, додавајќи дека фабриката треба да стане попродуктивна. Дис е убеден дека за постигнување на оваа цел ќе биде потребно намалување на бројот на работни места и во производството и во администрацијата и во развојот.

Фабриката во Волфсбург моментално работи во ограничен обем, главно поради проблеми во синџирите на снабдување или снабдување со чипови, објави ДПА.