Килограм јаболка во Јапонија чини шест, а во Сирија пола евро

34

За еден килограм јаболка во Јапонија треба да се одвојат 6,15 евра, додека истата количина во Сирија чини 0,56 евра.

Топ пет земји во коишто ова овошје е со висока цена, според Numbeo, се и: Јужна Кореја (5,20 евра), САД (4,02 евра), Тајван (3,85 евра) и Тринидад и Тобаго (3,70 евра).

Од друга страна, јаболката во светот, освен во Сирија, најевтини се во: Украина (0,58 евра), Молдавија (0,64 евра), Полска (0,66 евра).

Од регионот, најскапи јаболка се продаваат во Словенија и Грција, каде што цената им е 1,38 и 1,36 евра. Хрватска е 70-та во светот со цена од 1,17 евра за килограм јаболка. Потоа следуваат Босна и Херцеговина, Турција и Црна Гора, каде еден килограм чини од 0,86 и 0,84 евра. Македонија е 92-ра во светски рамки со 0,67 евра за килограм јаболка, а за истата таа цена се продаваат и во Србија.