Кина дополнително ќе го прошири пристапот на пазарот и ќе го зголеми увозот

11

Кина дополнително ќе го прошири пристапот до својот пазар и ќе го зголеми увозот, ќе ги промовира пазарните можности и ќе ги отстрани пречките за странските инвестиции, изјави  кинескиот премиер Ли Кианг на отворањето на годишниот меѓународен саем за увоз на Кина во Шангај.
Ли истакна дека се очекува Кина во следните пет години да оствари вкупен увоз на стоки и услуги во износ од 17 трилиони долари. Ли истакна дека кинеската економија продолжува да закрепнува и расте, објави Ројтерс. Кинеската економија продолжува да закрепнува и се подобрува.

Кина, исто така, наскоро ќе објави план за промовирање на висок стандард на институционално отворање во зоната за слободна трговија во Шангај, рече Ли.

Кинескиот претседател Си Џинпинг испрати писмо до шестиот меѓународен саем за увоз во Кина во кое изјави дека саемот, одржан за прв пат во 2018 година, ја искористил силата на огромниот кинески пазар, ја исполнил својата функција како платформа за меѓународни набавки, промоција на инвестициите, размена на луѓе со луѓе и отворена соработка и даде позитивен придонес во креирањето на нов модел на развој и промовирање на светскиот економски развој.
Истакнувајќи дека закрепнувањето на светската економија нема моментум и бара солидарност и соработка на сите земји, Кси рече дека Кина секогаш ќе биде важна за глобалниот развој. Кси вети дека Кина ќе продолжи да ја прави економската глобализација поотворена, избалансирана и покорисна за сите земји.

Во 2018 година, саемот го лансираше Си за да ја промовира слободната трговија. Организаторите на настанот, кој ќе трае од 5 до 10 ноември, соопштија дека учествуваат 69 земји и три меѓународни организации, како и 289 од 500-те најдобри светски компании, објавија кинеските државни медиуми.