Кина го контролира извозот на ретки метали

20

Кина ќе го контролира извозот на некои метали кои широко се користат во индустријата за полупроводници, соопшти во понеделникот нејзиното Министерство за трговија, што е најнов чекор во ескалацијата на војната околу пристапот до високотехнолошките микрочипови меѓу Пекинг и САД.

Контролите, за кои Кина рече дека се насочени кон заштита на националната безбедност и интереси, ќе бараат од извозниците да бараат дозвола за испорака на некои производи од галиум и германиум.

Потегот за управување со извозот на ретки елементи кои Пекинг ги класифицира како стратешки доаѓа откако Вашингтон размислува за нови ограничувања за снабдување со високотехнолошки микрочипови за Кина.

Соединетите држави и Холандија, исто така, се подготвени да им зададат удар на кинеските производители на чипови ова лето со дополнително ограничување на продажбата на опрема за производство на чипови, дел од напорите да се спречи нивната технологија да се користи за зајакнување на кинеската војска.

Кинеските контроли, кои ќе стапат на сила на 1 август.

Извозниците ќе мора да поминат низ процедури за да добијат извозни дозволи, се вели во соопштението на кинеското Министерство за трговија.