Кина очекува „посложена трговска ситуација“ во 2022 година

10

Кинеската трговска размена со светот може да се соочи со „покомплицирана ситуација“ следната година во споредба со силното закрепнување оваа година од последиците од пандемијата, предупреди во понеделникот министерот за трговија Ванг Вентао.

Ситуацијата ќе биде комплицирана веќе во втората половина на оваа година, нагласи Ванг на прес -конференција.

Следната година може да биде уште посложена со оглед на споредбата со силното закрепнување оваа година и постепеното слабеење на позитивните фактори поврзани со пандемијата „Ковид -19“, објасни министерот.

Пекинг ќе се обиде да ги задржи економските флуктуации во разумни граници преку контрациклични макроекономски политики, додаде Ванг.

Во јули, Кина беше погодена од поплави, а нови жаришта на „Ковид“ беа регистрирани во неколку провинции.

Нагласувајќи дека нивниот приоритет е вработувањето, премиерот најави помош преку даночни олеснувања и насоки до финансиските институции за „ефикасно“ користење на парите што се ослободуваат, со намалување на задолжителните резерви.

„Поддршката за приватните компании е поддршка за вработување“, рече кинескиот премиер.

Пекинг, исто така, ќе бара стабилна понуда и цени преку зголемено производство, продажба на резерви и подобра регулација на клучните пазари на суровини. и планира поефикасни мерки за отворање за да се зачува стабилноста на инвестициите и трговијата со светот, рече тој.

„Треба да се земат предвид факторите на несигурност што се појавија неодамна, како што се спорадични случаи на ковид -19 на неколку места, екстремни временски услови и изменети очекувања во светот кога станува збор за економијата“, заклучи Ли.