Кина затвори пристаниште, а тоа може да предизвика нови недостатоци на Запад

109

Недостатокот на стоки од Азија може да стане уште позабележителен сега кога Кина привремено го затвори третото по големина пристаниште во светот, бидејќи се појави случај на Ковид-19.

Имено, главниот терминал во пристаништето Нингбо-Жушан, од кој стоката се испраќа во Европа и Северна Америка, беше затворен затоа што беше утврдено дека еден работник е позитивен на овој вирус. Кина има многу строга политика за да спречи ширење на честопати затвораа фабрики, дури и цели градови, поради само неколку заразени.

Ова е вторпат оваа година Кина да затвори едно од своите најголеми пристаништа, а бидејќи и таму се шири многу делта сојот, веројатно нема да биде последен.

Експертите предупредуваат дека ваквите одложувања на пратките се последното нешто што и е потребно на глобалната економија погодена од кризата со корона во моментов, но Кина сака да го спречи неговото ширење.

Затоа, терминалот ќе биде затворен до среда, по што ќе се разгледа неговото повторно отворање, доколку безбедносните услови се задоволителни.

Фото: Pixabay