Кинезите ја градат првата фабрика за автомобили во Европа, во игра на неколку локации

102

BYD разгледува три западноевропски земји како можни локации за нова фабрика за автомобили.

Компанијата планира да ја одреди локацијата за фабриката до крајот на годината и да започне со производство во 2025 година.

Кинескиот производител разговара со француската влада за изградба на фабрика во таа земја, објави францускиот весник Les Echos. Но, Германија и Шпанија се други потенцијални локации, според извештаите на кинеските медиуми.

Велика Британија не е кандидат поради Брегзит.

Извршниот потпретседател на BYD, Стела Ли, изјави за Bloomberg во февруари дека производителот на автомобили сака да произведува автомобили во Европа и дека спроведува физибилити студии.

Поверојатно е BYD да изгради сопствена фабрика отколку да преземе објект што го затвора голем производител на автомобили, како што е фабриката на Ford во Сарлуис во Германија.

Европските пазари на BYD сега ги вклучуваат Германија, Франција, Велика Британија, Шпанија и скандинавските земји, со планирано понатамошно проширување на бизнисот.

Компанијата има фабрика за електрични автобуси во Унгарија, која е отворена во 2016 година.

  • ОЗНАКИ
  • BYD