Климатските промени го забавија поморскиот сообраќај: Стоката повторно ќе доцни

21

Поради климатските промени, нивото на водата на маршрутите на многу транспортни бродови е намалено, што го отежнува работењето на превозниците, а наскоро Ел Нињо може да ја влоши нивната состојба.

Во моментов најлоша е ситуацијата во Панамскиот канал, еден од најпрометните поморски патишта во светот. Поради невидената суша таму, нивото на водата е толку ниско што е намален бројот на пловни објекти кои можат да пловат по неа. Нивното максимално оптоварување е исто така намалено, што значи дека во нив може да се вчита помалку товар. Поради сето горенаведено, голем број бродови кои чекаа да бидат пуштени формираа толпа на влезот на каналот, потсетувајќи на блокадата на Суецкиот канал во 2021 година, што ја одложуваше стоката до Европа со месеци.

Згора на се, оваа година се очекува Ел Нињо, феномен кој влијае на затоплувањето на морето и се случува на секои две до седум години. И ова ќе се случи. Врвот на Ел Нињо треба да биде во декември, а неговото влијание ќе се прошири низ планетата во наредните месеци.

Доколку сè се оствари како што предвидуваат Обединетите нации, временските услови ќе станат уште полоши за морнарите, но и за сите нас, бидејќи тоа треба да доведе до пораст на температурите и почести временски непогоди.