Клучни јапонски спонзори бараат одложување на Олимписките игри

5

Сега дури и клучните спонзори бараат одложување на Олимписките игри во Токио за неколку месеци за да се обезбеди поголема посетеност. Спонзорите лобираа кај организаторите за одложување  во последните неколку недели, бидејќи стравуваат дека епидемиолошката состојба сè уште не е смирена за да сметаат на навистина голема посетеност.

Станува збор за 47 јапонски компании кои ги поддржуваат Олимписките игри со три милијарди долари. Со толку многу пари, Олимписките игри во Токио би станале спортски настан со најголема финансиска поддршка во историјата.

Но, оние кои се добро упатени во текот на разговорот меѓу спонзорите и организаторите, сè уште не веруваат дека незадоволството од спонзорите значително ќе се одрази на организаторите на Игрите. Јапонија досега вакцинираше само 11% од населението.

Оваа несигурност, се разбира, ги заплашува компаниите – банки, осигурителни компании, спонзори на индустријата. Без гледачи, за нив значителен дел од приказната губи значење. Тие велат дека нивната инвестиција без гледачи е пропадната инвестиција. Некои спонзори стравуваат дека предвремената Олимпијада може да ја влоши епидемиолошката состојба во земјата, што може негативно да влијае на нивниот имиџ на компанијата.

Останаа педесетина дена до почетокот на Олимписките игри, доколку нема одложување.

Фото: Pixabay