Knight Frank: Цените на недвижностите се зголемиле во просек за 10,3% ширум светот во 2021 година

50

Светските цени на недвижностите пораснаа во просек за 10,3% во 2021 година, покажуваат податоците на Knight Frank.

Консултантската компанија очекува послаб раст на цените на недвижностите во 2022 година во позадина на зголемените ризици.

Експертите на Knight Frank известуваат за несовпаѓање меѓу номиналните и реалните цени во последниот квартал од 2021 година, при што реалниот раст на цените падна од 6,2% во третиот квартал на 4,7% во четвртиот.

Ова е прв случај на забавување на годишниот раст на цените од почетокот на пандемијата. Речиси половина од 56-те земји и територии вклучени во индексот на имот на Knight Frank објавија раст од повеќе од 10% во номинална смисла.

Меѓу нив се САД и Британија. Домувањето во Соединетите Држави порасна во просек за 64.000 долари помеѓу четвртиот квартал од 2021 година и крајот на 2020 година.

Кризата во Украина ќе доведе до послаб економски раст, што ги ублажува изгледите за цените на имотот на меѓународно ниво, според Knight Frank.

Од друга страна, тоа може да го ограничи темпото и стапката на зголемување на каматните стапки што некои централни банки ги подготвуваа пред само неколку недели.

Турција ги надмина цените на недвижностите за 59% номинално во 2021 година. Меѓутоа, ако се земе предвид турската инфлација од 36% на крајот на 2021 година (54% на крајот на февруари 2022 година), Австралија е на врвот во однос на цените на недвижностите од реален аспект со пораст од 17,5%.

Без разлика дали станува збор за номинален или реален раст на цените, првите пет земји во рангирањето се исти, само ги поместуваат своите места. Тоа се Турција, Нов Зеланд, Чешка, Словачка и Австралија.

Само три од пазарите вклучени во индексот Knight Frank објавија пад на цените на недвижностите во 2021 година во номинална смисла, имено Малезија, Малта и Мароко.

Првата десетка според растот на цените ја надополнуваат Холандија (20,3%), САД (18,8%), Јужна Кореја (18,4%), островот Џерси (18,4%) и Естонија (17,3%)

Десетте пазари кои забележаа најголеми зголемувања на цените на имотот од почетокот на пандемијата се во голема мера развиени пазари на кои владите интервенираа за да ја поддржат економијата, а во некои случаи и пазарот на недвижности преку кредитни одмори или програми за субвенционирање.