Книги кои ја кријат тајната на деловниот успех

138

Книгата That Will Never Work – Марк Рендолф, првиот извршен директор и основач на „Нетфликс“

Нетфликс моментално има над 215 милиони корисници и 9.500 вработени, па неговиот успех изгледа многу очекуван, па дури и неизбежен. Но, оваа компанија од првиот ден на основањето имаше само двајца основачи, мал тим и мака на секој агол. Пред вас е една од најинспиративните приказни, приказната за подемот на Нетфликс, која за малку ќе станела компанија за персонализирани шампони и даски за сурфање.

По успешната кариера во различни компании, Марк Рендолф знаел дека сака да стане претприемач. Знаеше дека неговата тетратка со 950 неуспешни идеи чека една вистинска – идеја што ќе го промени светот. Рид Хестингс, сопатникот со кој делеше автомобил на пат кон работа, ладно изговорал „Никогаш нема да успее“ за повеќето идеи, до една… Сè друго е историја – историја што ќе ве натера да истраете во вашите идеи, научете да препознајте ги оние за кои вреди да се борите, лекциите за лидерство од еден од најуспешните основачи, како и советите за градење здрава, стабилна култура на компанијата – без разлика дали има тројца вработени или 30.000.

Twelve and a Half -Гери Вајнерчук

Во неговата шеста деловна книга, најпродаваниот автор, претприемач и инвеститор Гери Вајнерчук истражува дванаесет основни емоционални вештини кои се составен дел од неговиот животен и деловен успех и им обезбедува на денешните (и на утрешните) лидери клучни алатки за стекнување и развивање на овие особини.

Со децении, лидерите се потпираа на „тешките вештини“ за да донесат паметни одлуки, отфрлајќи ја важноста на емоционалната интелигенција. „Меките вештини“, како самосвесноста и љубопитноста, не можат да се мерат; тие не можат да се мерат во табела и не се учат во училиштата, ниту пак се нагласени во институциите. Научени сме дека е пожелно да се има емоционална интелигенција на работа, но тоа не е услов. Но, „меките вештини“, всушност, можат да го забрзаат деловниот успех – тврди Гери Вајнерчук. Предизвик за аналитичките умови е да разберат како да станат „подобри“ во самосвесноста, љубопитноста или емпатијата, па дури и зошто е важно да се обиде.

Во оваа мудра и практична книга, Гери ги истражува 12-те човечки „состојки“ кои доведоа до неговиот успех и лична среќа и дава вежби кои ќе ви помогнат сами да ги развиете овие квалитети. Тој исто така споделува со читателите што ја прави таа „половина“ – таа емотивна компонента на лидерството, во која е најслаб и во која вложува најголем напор за да се подобри.