Кои навики ги имаат луѓето со најголема самодоверба

117

Основачот на Sky Bell, Ендрју Томас, ги сподели своите искуства и размислувања за кои верува дека луѓето кои сакаат да градат доверба треба да ги имаат.

„Кога ќе погледнам наназад на моите дваесетти, гледам две различни верзии од себе. Во првите пет години доминираа чувствата на несигурност и вознемиреност. Живеев живот што не го сакав и немав самодоверба да го запрам. Потоа, во моите доцни дваесетти, научив да ја прифатам мојата цел и почнав да го живеам животот што го посакував – живот на претприемач. Едно е јасно: успехот што го доживеав додека го започнав и растев SkyBell не би бил возможен со мојот стар начин на размислување“, вели тој.

Сега, вели тој, може јасно да види дека неговата промена од негативен начин на размислување кон начин на размислување за успех е предизвикана од развивањето самодоверба.

Кога се чувствувате самоуверени, се чини дека целиот свет ви припаѓа. Одеднаш се опкружувате со други успешни и сигурни луѓе, а можностите и успехот лесно ви доаѓаат, ги раскажува своите искуства.

Тој наведува и 10 начини на кои може да се зајакне самодовербата и полесно да се постигнат целите:

Дефинирајте ја вашата цел
Тешко е да бидете сигурни во она што го правите ако не сте сигурни зошто го правите тоа. Која е вашата цел на работа и во животот? Откако ќе го идентификувате вашето „зошто“, ќе имате поголема самодоверба и полесно ќе ја достигнете целта.

Избегнувајте да се споредувате со другите
Речиси во секој случај, кога се споредувате со некој друг, тоа има форма на негативна самодоверба за тоа како не сте доволно добри. Ова ја слабее самодовербата. Единствената личност со која треба да се споредувате е верзијата од себе која сакате да станете, вели основачот на оваа компанија.

Фокусирајте се на решението
Секогаш ќе има проблеми. Но, фокусирањето само на проблемот е самоуништувачка практика. Наместо тоа, признајте дека ќе се појават проблеми и кога ќе се појават, фокусирајте се на изнаоѓање решенија како силен лидер. Колку повеќе проблеми надминете, толку повеќе самодоверба ќе изградите и полесно ќе најдете решенија.

Играјте според вашите способности
Понекогаш трошиме повеќе време да ги надоместиме нашите воочени слабости отколку да ги почитуваме нашите силни страни. Иако секако се согласувам со подобрување на вашите слабости, може да откриете дека вашата самодоверба се зголемува додека ги зголемувате вашите силни страни. На пример, ако не сте добри во математика, не бидете финансиски  директор.

Зголемете ја вашата самодоверба
Ако страдате од тоа што не сте доволно добри, само преправајте се дека сте самоуверени. Прифатете ја идејата дека веќе сте успешни.

Преземете акција. Стравот може да парализира
Игнорирајте го гласот во вашата глава кој ви кажува дека не можете да направите нешто и сепак преземете нешто. Колку повеќе дозволувате стравот да ве држи назад, толку посилен ќе стане негативниот глас. Тоа функционира и на друг начин: колку повеќе преземате акција, толку потивок ќе стане негативниот глас.

Бидете горди со својот изглед
Кога изгледате добро, ќе се чувствувате добро. Кога се чувствувате добро, се чувствувате самоуверени. Носете ја облеката што сакате да ја носите. Инвестирајте во вашиот изглед и ќе инвестирате во сопствениот успех.

Фокусирајте се на позитивното
Негативниот самоговор и песимизмот се маѓепсан круг и ја намалуваат вашата самодоверба. Фокусирајте се на вашите позитивни особини наместо на вашите воочени слабости, фокусирајте се на вашите достигнувања наместо на вашите воочени неуспеси. Бидете фокусирани на она што „функционира“ наместо на она што не функционира.

Бидете подготвени
Успехот е дел подготовка и дел можност. Учете, вежбајте и правете сè што е потребно за да бидете подготвени кога вистинската можност ќе затропа на вашата врата. Ако сте подготвени, поголема е веројатноста да имате самодоверба да ја искористите шансата.

Прифатете ја моќта на говорот на телото
Говорот на телото зборува многу погласно од зборовите. Повлечете ги рамената наназад, држете ја главата високо, застанете со раздвоени нозе и ставете ги рацете во воздух како суперхерој. Забележете како новиот став брзо го менува вашето расположение и ја зголемува вашата самодоверба.

“Не постои магично решение кое одеднаш ќе ве направи посигурна личност. Но, кога ќе се фокусирате на конзистентни и мали чекори, можете да се трансформирате од фиксен начин на размислување во начин на размислување за раст.

Градењето самодоверба е како моментум: само продолжете да дејствувате и ќе се чувствувате посигурни со секој позитивен чекор, советува основачот на Sky Bell.