Кои се 10-те најскапите градови за живеење во 2013?

37

Јапонските мега градови Токио и Осака се најдоа на самиот врв на листата 10 најскапи градови за живеење во 2013 година. Веќе со години овие градови доминираат на рангирањето што лондонскиот весник The Economist го прави два пати годишно.

Според извештајот на Worldwide Cost of Living, јапонскиот главен град се најде на врвот откако беа споредени повеќе од 400 цени на 160 производи и услуги, како храна, облека, препарати за домаќинство, кирија, употребна вредност и рекреативни трошоци.

Од 1992 па наваму, со исклучок на 6 години, Токио е најскап град за живеење во светот, кој единствено беше “соборен” од Цирих, Париз и Осло.

Листата на 10 најскапи градови за живеење во светот за 2013 изгледа вака:

1. Токио, Јапонија

tokyo (9)

2. Oсака, Јапонија

Day 141 | Dotonbori, Osaka, Japan

3. Сиднеј, Австралија

flying-over-sydney1

4. Oсло, Норвешка

DSC_1354-Frogner-Park-oslo-norway

5. Мелбурн, Австралија

-melbourne

6. Сингапур, Сингапур

singpur

7. Цирих, Швајцарија

Zurich-Switzerland

8. Париз, Франција

Eiffel-Tower-Paris-France

9. Каракас, Венецуела

Caracas-Città-del-Venezuela

10. Geneva, Switzerland

Lake-Geneva-Switzerland-Landscape-Wallpaper-1680x1050