Кои се „елитните“ 10 земји со најголеми златни и девизни резерви

56

Кина има најголеми златни и девизни резерви во светот, вредни 3,371 милијарди долари, покажуваат објавените податоци на националните централни банки за мај.

Според истражувањето на агенцијата РИА Новости, второто место го зазема Јапонија со 1,254 милијарди долари, а на третото место Швајцарија со 886 милијарди долари.

Во мај, Индија го зазеде четвртото место со резерви вредни 590,7 милијарди долари, надминувајќи ја Русија, која загуби 11,6 милијарди долари од претходното истражување на 584,2 милијарди долари резерви.

Во топ 10 се и Саудиска Арабија со 442,2 милијарди долари, Хонг Конг со 421 милијарди долари, Јужна Кореја со 420,9 милијарди долари, Бразил со 343,5 милијарди долари и Сингапур со 325,7 милијарди долари.

Германија е на 11-то место, а САД се на 12-та позиција.