Кои се најимпресивни европски дестинации

59

Патниците во странство сè повеќе бараат нови, исполнети искуства од патувањето, а во 2023 година трендот уште повеќе ќе се интензивира. Веќе не се задоволни со опциите за одмор, тие сакаат да најдат место каде што ќе можат вистински да живеат како локални жители и да ја впијат автентичната култура и чувството на местото каде што дошле да го истражат.

Според новото истражување на водечкиот авиопревозник во Исланд, Icelandair, некои дестинации се поподготвени за овој пристап од другите. Спроведе анализа на повеќе од 30 европски градови и ги оцени врз основа на нивните извонредни квалитети, земајќи ги предвид аспектите како што се локални настани, активности, турнеи, јавниот превоз и бројот на локални ресторани и пабови во градот.

Го зеде предвид и процентот на жители на земјата кои течно зборуваат англиски, отстранувајќи ја јазичната бариера за повеќе американски посетители лесно да се потопат во општествениот пејзаж. Врз основа на сите овие фактори, Icelandair создаде индекс „Топ-20“ за да им помогне на американските патници да бараат европски дестинации каде што можат да уживаат во повеќе длабински искуства.

Валета, Малта
Со мала популација од само 5.964 жители, Валета, Малта – најмалиот главен град во ЕУ – го зазеде првото место како најимпресивна дестинација во Европа со вкупен резултат од 442/500.
Малта е архипелаг во централниот Медитеран кој се наоѓа на околу 60 милји јужно од Сицилија и 280 милји од тунискиот брег на Северна Африка.

Со 7.000 години историја и разновидни културни влијанија, Валета е дел од светското наследство на УНЕСКО од 1980 година. Градот победи во истражувањето за бројот на тури, атракции, ресторани и барови достапни на 1.000 луѓе.

Рејкјавик, Исланд

Следен на ред е главниот град на Исланд, Рејкјавик, кој секоја година прима повеќе од два милиони туристи. Тоа е популарна дестинација за многумина кои имаат намера да ја видат  северната светлина, како и нејзините драматично различни пејзажи исполнети со глечери, вулкани, полиња со лава, топли извори и гејзери. Рејкјавик беше број еден во студијата кога станува збор за бројот на настани и активности на 1.000 луѓе, а исто така ќе најдете најголем дел од локалното население што зборува англиски со неверојатни 98 проценти.

Амстердам, Холандија

Исто така, со висок процент на англиски говорители, Амстердам, Холандија, град на модерниот и стариот свет, веќе е популарна дестинација меѓу американските патници, примајќи 1.564.000 посетители од САД само во 2019 година. Холандскиот главен град има долга историја како трговски центар, како и седиште на уметноста и архитектурата. Нејзината добро зачувана историска област е позната по своите тесни улички и фронтон фасади кои го опкружуваат сложениот каналски систем, како и неговиот опуштен начин на живот. Амстердам е на четвртото место по бројот на ресторани и барови на 1.000 жители, каде особено се бараат холандските пива.
Во случај да се прашувате како поминаа останатите од првите 20, целосните рангирања се наведени подолу.

Валета, Малта
Рејкјавик, Исланд
Амстердам, Холандија
Даблин, Ирска
Лондон, Обединето Кралство
Осло, Норвешка
Копенхаген, Данска
Стокхолм, Шведска
Виена, Австрија
Хелсинки, Финска
Брисел, Белгија
Париз, Франција
Загреб, Хрватска
Женева, Швајцарија
Цирих, Швајцарија
Прага, Чешка
Будимпешта, Унгарија
Минхен, Германија
Берлин, Германија
Хамбург, Германија

Фото: Pixabay