Секој ужива во одреден вид на храна. И додека некој едвај си ја дозволува друг може да се “разгали“ со неверојатно скапи деликатеси. Следниве неколку намирници чинат мало богатство и се најскапо продавана храна за оваа година.
Остриги – 100 за парче
Особено скапи се остригите што се ловат кај Coffin Bay предел во Јужна Австралија. Една острига чини до 100 долари.
Сушена Ибериска шунка – 400 долари за килограм
Она што е специфично за оваа скапа намирница е времетраењето на процесот на сушење – цели 36 месеци.
Матсутаке печурки – 600 долари за килограм
Тие се неверојатно ретки и ги има само во Јапонија и уште неколку азиски земји.
Блуфин туна – 1000 долари за килограм
И покрај апелот да не се лови поради можност за истребување, овој вид на туна се уште е една од најлуксузните јадења во елитните ресторани.
Шафран – 1.000 долари за килограм
Зачинот шафран се добива при многу долг и макотрпен процес. Токму затоа и чини многу.
Сирење од лос – 1.025 долари за килограм
Овој вид на меко деликатесно сирење се добива од една единствена фарма за лосови лоцирана во руралните предели на Шведска.
Копи Лувак кафе – 1.200 долари за килограм
Се произведува на многу специфичен начин само во Индонезија, Филипини и Јужна Индија.
Бели тарфтуфи – 2.800 долари за килограм
Реткиот деликатес, тартуфите ги има во Италија, а најчесто се служат во комбинација со јајца и десерти.
Bird’s Nest (вид супа) – 3.000 долари за килограм
Ова е кинеско јадење налик на супа. Го има во три бои црвена, бела и жолта, од коишто најскапа е црвената, а е нејзина главна состојка е животинска плунка.
Кавијар – 9.100 долари за килограм
Најскап кавијар е Белуга кавијарот, којшто го има во Каспиското и Црното море. Рекордна цена што била некогаш платена за бел Белуга кавијар е 34.000 долари за килограм.