Кои се земјите со највисока стапка на инфлација (Инфографика)

95

Инфлацијата расте речиси насекаде во 2022 година. Геополитичките тензии предизвикуваат високи трошоци за енергија, додека нарушувањата од страната на понудата исто така ги намалуваат потрошувачките цени. Крајниот резултат е дека речиси половина од земјите во светот бележат двоцифрена стапка на инфлација, а во некои земји процентот е поголем.

Со новите макроекономски фактори кои ја обликуваат глобалната економија, инфографик на VisualCapitalist ги прикажува земјите со највисоки стапки на инфлација, користејќи податоци од Trading Economics.

Двоцифрена инфлација во 2022 година

Како што покажува табелата подолу, голем број земји доживуваат рекордно високи нивоа на инфлација. Некои дури се соочуваат со троцифрени стапки. На глобално ниво, Зимбабве, Либан и Венецуела имаат највисоки стапки во светот.

Земја                                        Стапка на инфлација                          Датум

Зимбабве                                                269,0%                             октомври 2022

Либан                                                      162,0%                            септември 2022

Венецуела                                                156,0%                            октомври 2022

Сирија                                                      139,0%                                август 2022

Судан                                                       103,0%                            октомври 2022

Аргентина                                                  88,0%                             октомври 2022

Турција                                                      85,5%                             октомври 2022

Шри Ланка                                                 66,0%                             октомври 2022

Иран                                                           52,2%                                август 2022

Суринам                                                      41,4%                            септември 2022

 

 

Како што се зголемуваат ценовните притисоци, 33 централни банки ги зголемија каматните стапки оваа година. Овие координирани зголемувања на каматните стапки се најголеми во последните две децении, означувајќи го крајот на ерата на најниски каматни стапки.