Кој е најевтиниот град во Европа за викенд патување?

70

Post Office Travel Money ги спореди типичните трошоци за викенд патување во 40 различни градови во Европа, што вклучува две ноќевања во хотел со три ѕвезди, вечера во ресторан за двајца, јавен превоз, разгледување на градот и слични активности.

Барометарот на градските трошоци покажа дека во Тирана ќе потрошите најмалку од сите анализирани градови – во просек по 180 евра. Само 70 центи треба да се одвојат за кафе, и само 80 евра за две ноќевања.

На второто место на листата на најповолни европски градови се Катовице на југот на Полска, а на трето место е главниот град на Литванија – Вилнус.

Главниот град на Хрватска е исто така во првите 10 најповолни градови за викенд одмор – на седмо место. Post Office Travel Money пресмета дека ви требаат 245 евра  во Загреб за викенд.

Оваа година, Осло се покажа како најскап град во Европа за викенд, бидејќи ви требаат 500 евра за викенд. Во просек ќе плаќате 8,5 евра за пиво во главниот град на Норвешка, и 190 евра за две ноќевања во хотел со три ѕвезди.

Најприфатливите европски градови во 2021 година според Барометарот за трошоци за градот:
1. Тирана, Албанија
2. Катовице, Полска
3. Вилнус, Литванија
4. Лисабон, Португалија
5. Рига, Латвија
6. Варшава, Полска
7. Загреб, Хрватска
8. Будимпешта, Унгарија
9. Братислава, Словачка
10. Краков, Полска